Nejistě datovaný, nelokalizovaný a některými odborníky dokonce popíraný hrad ve věnném městě Polička.
Šaffova ulice čp. 33 - 36
Stál zde hrad, nebo pouze nějaká forma starého opevnění - "hradu"?
Graficke pismenko Hrad věnného města Polička – tolik známého pro jedinečnou zachovalost své středověké fortifikace – patrně není hlavním důvodem návštěvy průměrného turisty. Důvodů je víc. Nejen že hrad jako celek zanikl a vlastně ani není jisté kde stál; mnozí odborníci navíc vůbec pochybují zda zde kdy jaký byl. Město Polička založil r. 1265 Přemysl Otakar II. v lokalitě starší osady Na políčkách. Zakládací listina o hradě mlčí, zmíněn je až roku 1289. Zanikl pravděpodobně za válek husitských (Polička padla v bojích s Uhry), lokalita zvaná „starý hrad“ je ještě zmíněná v 16. stol. při prodeji okolních pozemků. Tak se dostáváme k jedné z variant možného umístění. ...