Bývalý bratrský hřbitov na severu historické části města vznikl za Krajířů v 16. století. Obnoven po moru 1680, kdy byla postavena kaple sv. Rocha a Šebestiána. Dosud hlavní dačické pohřebiště, v severní části zachováno 10 náhrobků z 16. století.
Kaple od západu
© Ivan Grisa 12/2009
Hřbitov se rozkládá na stráni nad třídou 9. května (silnice II/406 do Telče) nedaleko od železniční stanice Dačice a autobusového nádraží.

Hřbitov s kaplí svatých Rocha a Šebestiána v Dačicích
    Na severním okraji starého města nechali v 16. století zřídit Krajířové hřbitov pro Jednotu bratrskou, jejímiž byli příslušníky. Využívaly ho i další šlechtické rody z okolí. Po vypuzení Jednoty z českých zemí byl hřbitov opuštěn. Znovu se začal používat po velké morové epidemii roku 1680. Tehdy zde byla postavena i kaple, zasvěcená "morovým svatým" Rochovi a Šebestiánovi. Když Josef II. zakázal pohřby uvnitř měst, stal se někdejší morový

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996 a webové stránky města Dačice, 9.1. 2010

Jindřichův Hradec  (JH)
    Dačice