Původně románský kostel přestavěný v 16. stol. goticky a koncem 18. barokně. Uchoval v sobě prvky všech tří slohů, upoutá výraznou věží se zachovalým dřevěným patrem.
Graficke pismenko Kostel sv. Martina se hřbitovem se nachází zhruba kilometr severozápadně od Kozojed po zelené turist. cestě. Kostel vyrostl v místech původního pohanského pohřebiště a stál zde již roku 1220. Románská stavba byla později goticky přestavěna v 16. stol. a znovu v r. 1769 barokně. Kostel se svou atypickou věží s dřevěným patrem si však zachoval prvky všech tří slohů. Ves Kozojedy se kdysi rozléhala v blízkosti kostela, ale z nedostatku blízkého zdroje vody se domy postupně přesunuly blíže ke studánce, tam, kde leží obec dnes, proto kostel zůstal osamocen za obcí. Poslední dvě chalupy stály u kostela ještě na počátku 17. stol. Až do dob husitských ...
Stanislav Drda, 16.8. 2006

Praha-východ  (PH)