Kaplička zasvěcená sedmibolestné Panně Marii stojí v Dešné a pochází z roku 1844. Před ní je kamenný kříž, na jehož podstavci jsou umístěny sochy Maří Magdalény a svatého Jana. Kaplička byla opravena v letech 1970 – 1971.
Dešná
Pohled na kapli se zvonicí.
Graficke pismenko V obci Brodek u Konice, místní části Dešná, která byla původně samostatnou vsí, je nádherná kaplička. Je zasvěcena Bolestné Panně Marii. Pochází z roku 1844. V kapličce je mariánská soška z roku 1829, původně stojící v bočním oltáři v kostele v Německém Brodku, dnes Brodku u Konice. Před kaplí stojí nádherný kamenný kříž s bočními figurami, též z roku 1844. Znázorňují sv. Jana a Máří Magdalénu. V letech 1970-71 byla kaple restaurována.
Zajímavostí je přes silnici pomník padlým z 1.sv. války s německým křížem a v německém jazyce. Vysvětlení je prosté – obec Dešná byla silně německá. V době protektorátu byla za obcí směrem k Suchdolu závora se strážní budkou. Před závorou začínaly Sudety. Byla to na severu nejjižnější část hrůzné hranice.
IvoR 08/2006 - podle knihy Drahanská vrchovina - P.F.Müller (2004), 14.8. 2006

Prostějov  (PT)