hrad Zborov

Makovica
Zříceniny mohutného gotického hradu z 13. či počátku 14. stol. První písemná zpráva z r. 1347. Hrad dobyt a poničen císařskými vojsky r. 1684. Sloužil však až do počátku 18. stol. Byl značně poškozen za 1. svět. války. Nyní chátrající hrad udržuje a opravuje Sdružení na záchranu Zborovského hradu.
centrální část hradu
Graficke pismenko Mohutné zříceniny hradu Zborov leží v krásné krajině Ondavské vrchoviny zhruba 1,5 km jižně od stejnojmenné obce. Okolím hradu prochází známá červená turistická stezka „Cesta hrdinů SNP“, která vede napříč takřka celým Slovenskem. K hradu vede také poznávací stezka z nedalekých Bardejovských kúpelí. Hradní kopec byl vyhlášen za státní přírodní rezervaci již v r. 1950, což představuje jedno z nejstarších chráněných území na Slovensku. Vstup na hrad je možný celoročně, avšak na vlastní nebezpečí. Na hradě v současnosti probíhají zabezpečovací práce, které provádí Sdružení na záchranu Zborovského hradu. Podpořit záchranu hradu může každý zájemce či návštěvník pomocí finačních příspěvků nebo nabídkou pomoci v brigádnických pracech.
Stanislav Drda, 12.4. 2011

historie

Vznik hradu Zborov (původní jméno Makovica) zůstává zahalen tajemstvím – není znám stavitel ani doba, kdy byl hrad založen. Je možné, že hrad byl postaven již ve 13. století za působení uherského krále Bély IV., nicméně jiné odhady posouvají vznik hradu až na začátek 14. století do doby panování Karla I. Roberta. Světlo do tohoto případu by mohl vnést snad jen podrobný archeologický průzkum, který na hradě dosud nebyl proveden. Zborov od

Stanislav Drda, 14.4. 2011

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec