Muzeum je umístěno v hist. objektu na náměstí obce, která je rodištěm autora Schwarzenberského plavebního kanálu Josefa Rosenauera. Projekt muzea byl realizován v letech 1999-2000 z iniciativy Obecního úřadu Chvalšiny, za podpory programu PHARE.
Pohled z náměstí
Graficke pismenko Muzeum bylo vybudováno v rodné obci geniálního stavitele Schwarzenberského plavebního kanálu Ing. Josefa Rosenauera ve Chvalšinách za podpory Programu Phare v letech 1999-2001.

Expozice:
Historie obce Chvalšiny a její nádherná příroda. - Expozice věnovaná Ing. Josefu Rosenauerovi. - Historie Schwarzenberského plavebního kanálu a jeho současnost. - Lesnictví a dřevařství na Šumavě. - Expozice archeologických nálezů na území obce Chvalšiny a nejbližším okolí
Prospekt Muzeum Schwarzenberského plavebního kanálu/Obec Chvalšiny 2005, 13.8. 2006

Josef Rosenauer (1735–1804)
    Pozdější tvůrce dvou nejvýznamnějších šumavských plavebních kanálů se narodil ve Chvalšinách jako nemanželské dítě Voršily Traxlerové, dcery místního tesaře. Přestože se k němu otec nikdy nepřihlásil, byl pokřtěn 26. 2. 1735 s příjmením Rosenauer. Od 13 let pracoval v bažantnici na nedalekém Červeném Dvoře (viz heslo). Projevil přitom mimořádné nadání pro lesnickou práci všeho druhu, včetně vyměřování. Služebnímu postupu však bránil jeho původ,

Stará radnice v Chvalšinách
    Současný objekt pochází z roku 1667. Svému účelu složil zřejmě do konce II. světové války, po ní tehdejší místní národní výbor sídlil ve staré škole jižně od kostela (jako dnes obecní úřad). Při rekonstrukci na museum v letech 1999–2000 bylo obnoveno podloubí a průčelí vráceno historické členění.