Původně na místě zámku stála tvrz z konce 15. stol. Dnešní, původně barokní zámek, založen za hraběte Erdmana Kryštova Pruskovského polovině 18. stol., byl za hraběte Viléma z Reichenbachu-Losenic pseudogoticky přestavěn v polovině 19. stol.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Zámek z poloviny 18. stol. se nachází v severozápadní části města Bzenec, při výpadové silnici na Těmice, západně od místa hradu, vzdušnou čarou asi 500 m.
Samotný zámek není přístupný, ale v sobotu a v neděli je veřejnosti přístupný areál, v němž se zámek nachází. Za zámkem se dochoval park, který je také přístupný. V zámeckém parku roste lípa velkolistá, jejíž stáří je odhadováno na několik století. Tato lípa dala název známému vínu Bzenecká lipka.

Popis zámku
    Dnešní budova zámku mající vzhled z posledních úprav z poloviny 19. stol. je dvoupatrová a dvoutraktová, obdélníkového půdorysu se čtyřmi polygonálními věžemi na svých nárožích. Věže při hlavním průčelí jsou kryty štíhlou stanovou střechou s arkýři. Vysunuté věže při zahradním průčelí jsou zakončeny cimbuřím. V rozsahu středního rizalitu hlavního průčelí je předsunutý porticus, nesený na pilířích. V zahradním průčelí je střední rizalit

L.P. (Samek B., Umělecké památky Moravy a Slezska 1, [A/I], Academia, 1994), 13.8. 2006
    Historie zámku
    V roce1482 postavili na místě dnešního zámku Kropáčové z Nevědomí tvrz, jako náhradu za zničený hrad. Tvrz byla později snad koncem 16. stol. upravena v renesanční zámek s rozsáhlými sklepy. O jeho podobě se však nic neví. Základy dnešní stavby položil v polovině 18. stol. hrabě Erdman Kryštov Pruskovský. Pseudogotickou podobu dnešním budovám vtiskl hrabě Vilém z Reichenbachu-Losenic při posledních úpravách v polovině 19. století. Vzhled zámku

L.P. (Plaček M., Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2001), 13.8. 2006