Hrady.cz
Přestavěná, dosud blíže stavebně nezkoumaná tvrz, doložená r. 1520 při prodeji zboží Mikulášem Krabicem z Weitmile; snad stojící v místech staršího sídla. Po připojení k Radimi v 1. pol. 17. st. využívána jen účelově, později přestavěna na sýpku.
Tvrz od západu
Graficke pismenko Velké Chvalovice leží asi 10 km jižně od Nymburka poblíž Peček a pokud ve vsi odbočíte u kapličky, po několika desítkách metrů se dostanete k rozsáhlému uzavřenému areálu zemědělského dvora, v jehož západní části hned za prodejnou potravin stojí budova bývalé tvrze, dobře viditelná ze silnice.
Filip Matoušek, 11.8. 2006

Historie
    První písemné zprávy o vsi pocházejí z roku 1316, kdy byla majetkem Diviše z Chvalovic. V letech 1401-1409 patřilo zboží Markvartovi Pomněnkovi z Chvalovic a na konci století zde sídlil Mikuláš Krabice z Weitmile, od nějž kupuje roku 1520 tvrz i statek Beneš Mírek ze Solopysk. Šest let poté ale zboží odkoupili Hlaváčové z Vojenic, kteří zde poté sídlili až do roku 1609, kdy získala ves Chvalovice i poplužní dvůr s tvrzí od Karla Hlaváče Anna

Popis
    Pozůstatkem chvalovické tvrze je dnes dvoupatrová, na sýpku upravená budova krytá sedlovou střechou. Kromě ležatých obdélných sýpkových okének se na jejím jižním průčelí dochovaly i sluneční hodiny. Stavební průzkum budovy nebyl dosud proveden, takže na základě současných informací není možné určit, do jaké míry se ve zdivu sýpky dochovaly případné středověké konstrukce a zda původní starší chvalovické sídlo ze 14. století stávalo v těchto