Váté písky

Moravská Sahara
NPP Váté písky (1992) je v České republice zcela jedinečnou ukázkou společenstva na otevřených píscích se specifickou skladbou rostlinných a živočišných druhů. Písky pocházejí z fluviálních sedimentů řeky Moravy, které byly z Moravy vyváty.
Váté Písky
Řeka Morava.
Graficke pismenko Poslední neregulovaný úsek řeky Moravy na dolním toku začíná pod Vnorovským jezem. Morava zde vstupuje do oblasti vátých písků známých jako "Moravská Sahara". Dnes jsou duny osázeny borovým lesem a jen obrovská pískovna v Bzenci Přívozu připomíná poušť.
POSPEC, 10.8. 2006

turistické

Nejlepší přístupová cesta do této oblasti je po zelené turistické značce z Bzence, která se později napojí na naučnou stezku "Váté písky". Nebo se na zelenou napojit u žel. stanice Bzenec - přívoz, kde je parkoviště.

historie

Národní přírodní památka Váté písky je součástí přírodního parku Strážnické Pomoraví. NPP Váté písky se nachází po obou stranách železniční trati mezi stanicemi Bzenec-přívoz a Rohatec-kolonie v šířce až 100 m a v délce 5 - 6 km na ploše asi 34 ha. V širším slova smyslu je toto uzemí zasahující až k řece Moravě také nazýváno Moravská sahara. Vznik tohoto úkazu je vysvětlován různě. Podle některých, sem koncem doby ledové větry odkudsi navály