Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
Městská knihovna, Prostějov

Městská knihovna

Dům ostrostřelců císaře Františka Josefa I.
Původní dům ostrostřelců z r. 1823. Do roku 1918 nesla střelnice jméno arcivévody Františka Josefa. Od roku 1898 budova využívána jako městská knihovna.
Prostějov - knihovna
Pohled na budovu bývalé střelnice od zámku.

Střelnice.

Graficke pismenko Vedle zámku v Prostějově stojí jednopatrová budova z roku 1823. V minulosti to byl dům místních ostrostřelců. V domě byla střelnice, kde se střelci scházeli a soutěžili ve střelbě z kulových zbraní. Střílelo se převážně do malovaných dřevěných terčů. Některé dobové kousky lze spatřit v místním muzeu. Střelnice zažila i návštěvu tehdejšího arcivévody Františka Josefa v roce 1844. Sám arcivévoda si zde tehdy s chutí zastřílel. Budova pak na jeho počest nesla jeho jméno až do roku 1918. Další významnou postavou, která je s budovou spjata, byl spisovatel Edvard Valenta. Ten zde pro změnu na počátku 20. století bydlel. Protože prostory ...