Moje místa 0
Zarostlé tvrziště leží nad obcí Žďár. Na konci 14. století se připomínají zemané Diviš ze Žďáru (r. 1375) a Pešík ze Žďáru (r. 1395), samotná tvrz se však v písemných pramenech přímo nezmiňuje a patrně krátce nato zanikla. Na místě jsou znatelné valy a příkopy, které byly součástí opevnění tvrze.
Náznak obraného hliněného valu
Graficke pismenko K tvrzišti se dostanete, pokud projedete obcí až k hřbitovu a pak se vydáte napříč loukou k listnatému lesíku, který se tyčí nad Žďárem. Tvrziště se nachází na konci ostrožny, směrem k centru obce.
8.8. 2006

historie

Na konci 14. století se připomínají zemané Diviš ze Žďáru a Pešík ze Žďáru. Diviš ze Žďáru r. 1375 podával kněze ke kostelu v Levínské Olešnici, roku 1395 Pešík ze Žďáru koupil společně s dalšími poručenství na dubenecké tvrzi. Vlastní tvrz se v písemných pramenech přímo nezmiňuje, a patrně krátce nato zanikla.
    E.H. podle Encyklopedie českých tvrzí 3., Jiří Úlovec a kol., Argo 2005, 22.1. 2013

popis

Tvrziště se nachází jižně od bývalého hospodářského dvora v místě zvaném Krchovek (podle zaniklého hřbitova). Podélná plošina (cca 24 x 16 m) je na jihu zakončena výběžkem na způsob parkánu. Na severní a východní straně chránily tvrz příkopy a venkovní valy; na východní straně je val vysoký přes 2 m. Ze západu bylo tvrziště chráněno strmou strání.