Moje místa 0
Gotická tvrz založena ve 14. stol. Po r.1500 v jejích místech postavena nová gotická tvrz, v 16.st. přestavěna renesančně. Tvrz, od r.1709 zámek, kdy dostal podobu, která zůstala do pol.19.st. Při tehdejší přestavbě získal podobu, která trvá dodnes.
Nepřístupný, zarostlý zámek
© Pavel Vítek 08/2006
Graficke pismenko Obec Luka leží 8 km východně od Bochova, na jižním okraji vojenského prostoru Doupovské vrchy. Obec je součástí obce Verušičky. Barokně a novodobě upravovaná renesanční tvrz, později zámek, se nachází uprostřed vsi v blízkosti kostela.
V padesátých a pozdějších letech zámk sloužil potřebám státního statku. Tento vlastník se neblaze podepsal na stavu zámku, který je nyní ve značně schátralém stavu. V 90. letech 20. st. byl zámek navrácen v rámci restitučního řízení potomkům dřívějších držitelů. V současnosti je opravena ohradní zeď okolo celého zámku. Je velice dobře zabezpečena a bližší přístup k zámku není tedy možný. Veřme, že začne i oiprava a rekonstrukce vlastního zámku, který je v současnosti v dost neutěšeném stavu.

historie

Ves Luka, založená snad na přelomu 12. a 13. stol., je připomínána již v první polovině 13. stol. Roku 1239 vystupuje Václav z Luk, bezpochyby její majitel. Během druhé poloviny 13. stol. tu pak byl vytvořen manský statek, přináležející k Bochovu. Po několika držitelích z různých šlechtických rodů získali Luka počátkem 16. stol. Steinbachové ze Steinbachu, kteří tvrz drželi až do r. 1588. Tehdy ji od nich odkoupili Prollhoferové z Purkersdorfu,