tvrz Otaslavice

Bažantnice – horní tvrz
Tvrz založil po r. 1423 Boček z Otaslavic náhradou za zničený horní hrad. Vodní tvrz neměla dlouhého trvání a r. 1579 je uváděna jako pustá. Dochovaly se pouze zbytky kamenných základů, které byly vyorány v 50. letech 20. století.
celkový pohled na dvůr Bažantnice od cesty do Brodku
patrně jeho součástí bývala v minulosti tzv. horní tvrz v Otaslavicích

Bažantnice

Graficke pismenko V prostoru dnešního půvabného statku, zvaného Bažantnice, kde je chov krásných koní, stávala středověká tvrz. Založil ji po roce 1423 Boček z Otaslavic jako náhradní sídlo za tehdy zničený horní Otaslavický hrad. Vodní tvrz zbudoval na mokřinách lužního lesa u říčky Brodečky. Tvrz neměla dlouhého trvání. Zničena byla již za vlastnictví Bočkova syna Hynka z Otaslavic v roce 1468. Tehdy tvrz dobyl a pobořil za válek česko-uherských pán Dobeš z Boskovic. Dobyvatel tak tehdy získal podle zvyklostí celý Hynkův majetek. Po této události již tvrz nebyla obnovena.