Hrady.cz
Jednolodní románsko-gotický kostelík z l. 1240-50, s hranolovou věží se sdruženými okénky a hodnotným bohatě profilovaným portálem na vstupní (severní) straně. Na západním průčelí v patře zazděný vstup na panskou tribunu.
Kostel sv. Voršily od jihu
Graficke pismenko V malé vsi Újezdec, ležící mezi Hvožďany a Bělčicemi, asi 10 km jihozápadně od Březnice a 9 km severně od Blatné, najdete velmi zajímavý a zdaleka viditelný románsko-gotický kostel sv. Voršily z let 1240-1250. Kostel stojí nad jihovýchodní částí vsi ve svahu pod Kněžskou horou a prochází kolem něj i žlutá turistická značka spojující Blatnou a Hvožďany, kterou je možné doporučit pro pěknou procházku, v parném létě spojenou s koupáním v některém z mnoha okolních rybníků.
Filip Matoušek, 9.8. 2006

historie

Velmi pěkný kostelík sv. Voršily v Újezdci u Bělčic je románsko-gotická jednolodní stavba z l. 1240-50, s pravoúhlým presbytářem a hranolovou věží v severozápadním nároží. Dochovalo se několik hrotitých oken s původními kružbami (jižní strana lodi), ve věži pak ještě původní sdružená okénka (na třech stranách ve dvou úrovních nad sebou). Na severní straně přiléhá k lodi valeně zaklenutá předsíňka, z níž vede do lodi hrotitý, bohatě profilovaný

Filip Matoušek, 29.8. 2006