Hrady.cz
Kostel původně hřbitovní z r.1555. Hřbitov zrušen roku 1950. Kostelní zvony z r.1830. Oltářní obraz z r.1881. Kostel měl být zbourán za knížete Liechtenštejna při stavbě Plumlovského zámku. Do r.1804 u kostela stával větrný mlýn.

Plumlovský kostel.

Graficke pismenko Dominantou kraje v podhůří Drahanské vrchoviny, je Plumlovský kostel Nejsvětější Trojice. Pochází z roku 1555. Jeho věž je vysoká 33 m a má zvony z roku 1830, sv.Jan Křtitel - 220 kg a Umíráček - 25 kg. Kostel ukrývá oltářní obraz z roku 1881, kopií obrazu sv.Trojice ve Vídni. Nachází se tu i propůjčený vzácný cimbál z roku 1698. Kostel byl původně hřbitovní. Hřbitov byl zrušen roku 1950 a přemístěn za město, směrem k Vícovu. Při vchodu do kostela je památná tabulka a jsou tu zazděny koule jako připomínka, odkud vedly útok švédská vojska na městečko a zámek v 17. století. Zajímavostí je určitě i to, že kostelu hrozilo ...
IvoR 08/2006-podle www.plumlov.cz/PV Týden 05/s.archiv, 6.8. 2006