Poškozený kostel z r. 1461 z větší část stržen, obnoven v l. 1727-34. Po poškození vichřicí r. 1777 opraven, provizorní střecha slouží dodnes. Obdélná barokní jednolodní stavba s půlkruhovým závěrem, při kostele gotická hranolová zvonice.
Určice - kostel - Kostel se dočkal nové fasády. Hned je jeho záře k světu!
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Určice je obec nedaleko Prostějova. Dominantou je kostel sv. Jana Křtitele. O nejstarším kostele se dnes neví nic, patrně to bývala dřevěná stavba a byla zničena za husitských tažení. Pravděpodobně na jeho místě byl roku 1461 postaven nový kostel Nanebevzetí Panny Marie, zřejmě již kamenný. Z tohoto kostela pochází nynější samostatná věž zvonice. Obec byla do r. 1466 v držení rodu pánů z Kravař. Kostelu se velmi věnovala šlechtična Kateřina a na vlastní přání zde byla pohřbena. Její krypta byla objevena v roce 1999. Četné požáry a válečné události však stavbu kostela zle poškodily a tak byl nakonec částečně stržen. Stavba nového chrámu ...
IvoR O8/2006 - podle www.urcice a Prostějovského Týdne(05), 5.8. 2006