Jednolodní katolický novorománský kostel s hranolovou věží v ose hlavního jižního průčelí byl v Pečkách dostavěn roku 1913. Roku 2001 byl důkladně opraven.

Kostel svatého Václava v Pečkách

Graficke pismenko Původně malá zemědělská obec Pečky spadala do farního obvodu kostela v nedalekém Dobřichově (viz heslo). Prudký nárůst počtu obyvatel v souvislosti se stavbou železnice a průmyslových podniků vedl ke snaze o zřízení vlastní farnosti a kostela. Ta byla korunována úspěchem na přelomu prvního a druhého desetiletí 20. století. Krátce před svou smrtí vypracoval pro Pečky projekt architekt Bohumil Štěrba (1854–1910). Stavba proběhla v letech 1909–12. Novorománský jednolodní kostel, orientovaný k severu, dominuje svou hranolovou věží v ose hlavního (jižního) průčelí původní pečecké návsi, která se v té době zvolna měnila na náměstí. Stylově ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 5. díl, Libri 2002 a P. Vlček (ed.) a kol.: Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách, Academia 2004, 23.6. 2010