První zmínka o tvrzi je z r.1522. Jan Josef Valdštejn r.1728 na místě tvrze vystavěl barokní zámek. V letech 1816-1817 došlo k přestavbě zámku. Dnes součást krušovického pivovaru.
Hlavní zámecká budova s vchodem do pivovaru
© Pavel Vítek 08/2006
Graficke pismenko Krušovice leží 11 km severovýchodně od Rakovníka při hlavní silnici Praha – Karlovy Vary. Ve vsi stávala původně tvrz, v 18. stol. přestavěná na barokní zámek. Zámek je jednopatrová budova se dvěma křídly. Jedno křídlo je kratší, takže půdorys tvoří písmeno L. Na konci kratšího křídla je přistavěna kaple Nejsvětější Trojice. Zámek sloužil pro ubytování panských úředníků. Do roku 1945 patřil Fürstenberkům, dnes je součástí krušovického pivovaru. Veřejnosti je nepřístupný.

historie

Počátek osady Krušovic, staročesky Krušejovic,souvisí s tvrzí, která stála na místě dnešního pivovaru. První dochovaná zmínka o obci však pochází až z druhé poloviny 13. století v souvislosti se zřízením manství. V první pol. 14. století se v dochovaných materiálech objevuje první známý majitel obce, pan Vilém Zajíc z Valdeka a Krušejovic. Po jeho smrti majetek zdědila jeho manželka Kunhuta. Roku 1356 se stal majitelem Krušovic pan Záviš z

Krušovice
    Severně od Rakovníka ve vsi Krušovicích (staroč. Krušejovicích) stávala tvrz, na jejímž místě postaven jest r. 1817 zámek nový Nejstarší známý držitel Krušovic byl Vilém Zajíc z Krušovic (snad ze kmene Zajíců z Valdeka), po němž je zdědila vdova jeho Kuna, dcera Kunráta řečeného Kemnater z Haček; ta pak r. 1356 otce svého na pravý spolek věna svého 400 kop zapsaného na vsi Krušovicích přijala. Roku 1399 Záviše z Mikovic, jsa v držení této vsi,

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 19.2. 2017

tvrz přestavěná na zámek