Milovské Perničky

Velké Perničky
Zajímavý přírodní útvar tvořený několika vrcholovými rulovými skalisky. Na vrcholu jsou mísovité prohlubně neznámého původu, které však daly skále název.
Jedna z výrazných mísovitých prohlubní na vrcholu skály
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Velké Perničky jsou velmi pozoruhodný skalní útvar nalézající se v centrální části Českomoravské vysočiny – Žďárských vrších. Vrchol skaliska Velké Perničky se nachází při modré turistické značce vedoucí z obce Křižánky, přes skalisko Čtyři palice, Velké Perničky a dále na skalisko Zkamenělý zámek, zámeček Karlštejn a dále na ves Čachrov. Místo samotné je tvořeno několika většími rulovými skálami, z nichž nejvyšší representuje kótu 757 m. n. m. Největší zvláštností těchto skal jsou mísovité prohlubně neznámého, pravděpodobně kultovního původu. Tyto prohlubně daly místu i jméno. Hlavní skála je často využívána horolezci. Z místa je nádherný výhled na ...

Žďár nad Sázavou  (ZR)