zámek Třebešice

u Kutné Hory
V r.1437 a znovu r.1513 doložena gotická tvrz, v 16.stol. přestavěná na renesanční zámek. Barokně přestavěn po r.1716. Po r.1764 provedena modernizace, především interiérů.. Další modernizace interiérů proběhla po r. 1924 a koncem 20.stol.
Zámek
Graficke pismenko Ves Třebešice leží přibližně uprostřed mezi Kutnou Horou a Čáslaví.
Zámek je jednopatrová trojkřídlá budova s mansardovou střechou. V přízemí jsou zachovány zbytky renesančních kleneb.
V posledním desetiletí 20. stol. se majitelem zámku stala pražská galerie FUTURA. Ta provozuje Rezidenční program, který se v zámku Třebešice koná každé léto. Během roku se rovněž na zámku koná množství různých uměleckých akcí a workshopů ve spolupráci s místními i mezinárodními organizacemi.

historie

První zmínka o vsi Třebešice je z roku 1309. V roce 1437 a znovu pak r. 1513 je zde doloženo rytířské sídlo, gotická tvrz. Tu nechali tehdejší majitelé Maternové z Květnice v 16. stol. přestavět na renesanční zámek. Po roce 1642 držel Třebešice Václav Rudolf Věžník. Později za jeho syna Bernarda Františka renesanční stavba silně zchátrala. Z té doby pochází základní disposice zámku, vzhled však získal při barokní přestavbě po roce 1716, která