zámek Železná Ruda

Muzeum historických motocyklů
Za zakladatele zámku r. 1690 je pokládán hrabě Jindřich z Nothaftu. Za Hohenzollernů v 19. stol. zámek složil již jen ke správě. Po r. 1945 chátrá, roku 1989 určen k demolici, která se naštěstí neuskutečnila. R. 2004 zámek koupil pan Zdeněk Bálek, který v něm po opravě otevřel muzeum motocyklů.
Od jihozápadu
© Luděk Pitter 07/2006
Zámek se nachází v severozápadní části centra Železné Rudy, na dohled od kostela Panny Marie Pomocné.

historie

Oblast dnešní Železné Rudy byla nejspíše součástí královského majetku, který byl zastavován. Původně zde nejspíše stával hamr na zpracování železné rudy a až později v 15. stol. došlo ke vzniku větší osady. Roku 1542 byly doly v držení Pavla Kozky. Majitelé se střídali a až v roce 1676 koupil panství s doly hrabě Jindřich z Nothaftu. Ten je pokládán za zakladatele zámku v souvislosti s letopočtem 1690 na zámeckém nároží. V roce 1758 kupuje

L.P. (Úlovec Jiří, Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, Libri, 2003, 2. díl, N - Ž.), 30.7. 2006

popis

Zámek tvoří čtyřkřídlá přízemní budova. Hlavní jižní křídlo se vstupem ve střední části a s dochovaným výrazným vikýřem se dvěma okny. Fasáda je zdobena jednoduše zvlněnou nadokenní římsou. Na jihozápadním nároží budovy, které je zaoblené, je v horní části obnovený letopočet, udávající pravděpodobně rok dokončení stavby. Hlavní vstup - průjezd vyúsťuje na nádvoří, které je v době otevření muzea přístupné. Severní křídlo má hospodářský charakter.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.