Původně gotický kostelík klášterního špitálu v Oseku byl důkladně barokně přestavěn Ottaviem Broggiem kolem roku 1713. Přestavba odstranila následky devastace za třicetileté války.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Kostelík stojí na Klášterním náměstí, na severním obvodu klášterního komplexu. Na náměstí se křižuje silnice Litvínov - Dubí s místními komunikacemi k dolnímu oseckému nádraží (asi 1,5 km) a hradu. Zastavují zde autobusové linky z Teplic, Duchcova a Litvínova, je tu možno parkovat i občerstvit se v několika zařízeních různé úrovně.
Pravidelné bohoslužby se konají v pondělí a pátek od 9.00, v neděli od 10.15.

Kostel svaté Kateřiny v Oseku
    Kostel (často v poslední době označovaný i jako kaple) svaté Kateřiny v Oseku vznikl zřejmě ve 13. století jako příslušenství klášterního špitálu. V době úpadku kláštera v 15. a 16. století a zejména za třicetileté války sloužil různým utilitárním účelům (ještě roku 1653 jako sýpka) a zchátral natolik, že při opravě, prováděné opatem L. Scipiem, bylo nutno postavit znovu část klenby, průčelní zeď a zřejmě celý presbytář. Tato oprava byla zřejmě

Ivan Grisa, dle Horyna - Macek - Macek - Preiss: Oktavián Broggio 1670 - 1742, katalog výstavy Galerie výtvarného umění v Litoměřicích, 1992, 26.7. 2010