Křelov - Břuchotín
Moderní kostel v Křelově byl postaven v letech 1991–3 podle projektu Jerzyho Pekaly na místě barokní stavby, zdemolované roku 1963 kvůli závažným statickým poruchám a zanedbané údržbě.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 06/2010
Graficke pismenko Kostel stojí na Lipovém náměstí, které tvoří centrum Křelova. Příjezd po staré silnici Olomouc - Litovel (II/635), v obci je třeba odbočit. Parkovat je možné u kostela, kde je i možnost občerstvení. Obec má autobusové spojení linkami IDSOK s Olomoucí, nejbližší železniční stanice Olomouc - Řepčín na trati Olomouc - Senice na Hané je vzdálena asi 1,5 km východně a přístupná příjemnou polní cestou kolem fortu XX (viz heslo) a řady ovocných stromů s chutnými plody.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se pravidelně konají o nedělích od 9.00 a ve středu od 15.15 (zimní čas), resp. 18.30 (letní čas).

Kostel svatého Jiljí v Křelově
    Původní křelovský kostel se připomíná poprvé roku 1279, stál snad na návrší nad obcí. V letech 1719–21 jej nahradila barokní stavba v centru obce. Nedostatečné založení působilo od počátku problémy, kostel byl několikrát opravován v 19. století, důkladně roku 1928. Byl poškozen během bojů koncem II. světové války, ani následná oprava neodstranila problémy se založením. Projekt na zpevnění základů z roku 1950 se ve změněné politické situaci

Ivan Grisa, dle informační tabule u vstupu do kostela, 28.6. 2010

Olomouc  (OL)