Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou tvrze, prvně zmiň. r. 1684 v majetku Koců z Dobrše, poté Běšínů z Běšin, Kolovratů a od r. 1709 Františka Karla Villani, který ji v 2. pol. 18. stol. přestavěl na zámek. R. 1840 empír. upraven. R. 1861 koupen W. Huttarym, poté Frant. Haškem. R. 1948 zestátněn, vrácen r. 1992.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Pokud se vydáte z Hartmanic směrem na Kundratice po Klostermannově cestě - modrá turistická značka, dojdete přímo před zámek. Je zčásti opraven. Dnes zde žije Eliška Hašek - Coolidge, dcera českých emigrantů, pracovnice Bílého domu, která při své práci zblízka poznala pět amerických prezidentů.

Historie zámku
    Vesnice Kundratice je poprvé zmiňována v roce 1360. Samotná tvrz byla postavena o dost později - je zmiňována až při prodeji kundratického statku r. 1684, kdy jej od Adama Bartoloměje Koce z Dobrše kupoval Vilím Alex Běšín z Běšin a Maximiliána Helena, roz. Kocová z Dobrše. R. 1702 prodala vdova Maximiliána Helena Běšínová kundratický statek Marii Františce Novohradské z Kolovrat a roku 1709 jej koupil od Kolovratů František Karel Villani. Tomu

L.P., E. Horáková podle zdrojů Soupis hradů, letohrádků, paláců, tvrzí a zámků v českých zemích 3., J. M. Šafránek Břevnovský; Panská sídla jižních Čech, P. Koblasa a D. Kovář; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 5., 29.7. 2006

popis

Jedná se obdélníkovou budovu, přízemí renesanční (z části zachovány klenby), patro empírové. Hlavní průčelí zámku míří na sever. Obě průčelí mají v rozsahu tří os mělký rizalit zakončený trojúhelníkovitými štíty. Ve štítu severního i jižního průčelí byly umístěny hodiny, nad hodinovým strojem na jižní straně je stříška se zvonem. Pod štítem v prvním patře je balkón na sloupech. Střecha je valbová s mansardovými okénky.