Původní tvrz ze 17. stol., upravena na zámek o jehož vzhledu nejsou přesné informace. Budova zámku zbořena po roce 1945. Dnes jen rozpadající se hospodářské budovy.
Od Jihovýchodu
Zámek stál uprostřed prostoru mezi dodnes zachovalými budovami
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Vydáte-li se z Hartmanic přes Palvinov dál, dovede vás úzká silnička až do Vatětic. V této dnes části Hartmanic, spíše polosamotě než osadě, je popisována tvrz z druhé poloviny 17. stol, přestavěná později na zámek, který zanikl po roce 1945. Dnes v souvislosti s Vatěticemi najdete na mapách pouze popis staré aleje s památnými stromy. V sousedství právě těchto památných stromů se nachází starý statek. Velice zajímavě působí budova přiléhající k silnici, která se od silnice jeví jako přízemní, ale ze dvora je patrová. I když je toto hospodářské stavení dnes již prakticky zničené a působí dojmem, že se musí každou chvíli zřítit, nese na fasádě výzdobu odpovídající bývalému dvoru s panským sídlem.

historie

Ve Vatěticích je poprvé připomínána tvrz roku 1644, ale vznikla snad i o 10 let dříve. Roku 1656 se však již píše o pustém místě. Později byl dvůr obnoven a jako panské sídlo sloužil až do roku 1832, kdy byly Vatětice spojeny s Palvinovem. Původní tvrz, přestavěná na zámek stála přibližně uprostřed dvora a byla ze tří stran obklopena hospodářskými budovami. Po roce 1945 byla budova zámku zbořena.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.