Původní augustiniánský konvent ze 13. století zrušen nařízením Josefa II. r. 1787. Počátkem 19. století přeměněn v zámek. Dnes je chátrající objekt opravován.
Klášterní kostel
© Luděk Pitter 06/2006
Graficke pismenko Původně konvent obutých augustiánů byl v 19. stol. přestavěn na zámek a z konventního chrámu se stal farní kostel.
Přijedete-li od Poběžovic, najdete jej po pravé straně na mírném návrší, hned na začátku obce. Budovy ani nádvoří nejsou přístupné, ale celý komplex lze dobře obejít a přes severní zřícenou část nahlednout z cesty i na nádvoří.
29.7. 2006

historie

První písemná zmínka o augustiniánském konventu pochází z roku 1379, k jeho založení ale muselo dojít mnohem dříve, jak dokládá dochovaný presbytář konventního kostela datovaný do 13. století. Husitské války klášter přečkal, roku 1573 ale vyhořel a při požáru shořely všechny písemnosti kláštera. Ve čtyřicátých letech 17. století byl klášter vypleněn a obýván Švédy. Klášter byl záhy obnovován, za Josefa II. byl ale císařským nařízením zrušen v

Jana Sainerová, 27.7. 2006