gotická kaple z r. 1348, přestavěna renesančně r. 1554 a 1595. R. 1841 pod kaplí zřízena krypta. Osmiboká stavba s jehlancovitou střechou. Interiér zaklenut osmidílnou klenbou, zdi zdobeny malbami z 16. století.
Brádlo - kaple sv. Máří Magdaleny.
Graficke pismenko Gotická kaple sv. Máří Magdaleny byla založena roku 1348 Dobešem z Bechyně, při kapli byla zřízena také poustevna. V letech 1554 a 1595 byla kaple renesančně přestavěna. Roku 1841 postavili majitelé Kamenice Geymüllerové pod kaplí rodovou hrobku. Posledním významnějším zásahem byla oprava fasády v roce 1997.
Kaple je centrální osmiboká stavba původně ze všech stran otevřená (zazděna r. 1595) s vysokou jehlancovitou střechou zakončenou cibulí. Od severozápadu přiléhá ke kapli drobná obdélná sakristie. Interiér kaple zaklenutý osmidílnou klenbou na pilířích osvětlují dvě uzavřená půlkruhová a dvě čtyřlistá okna, zdi jsou vyzdobeny malbami z 16. století.

Brádlo - kaple sv. Máří Magdalény
    Na dveřích kaple sv. Máří Magdalény, je připevněn (7/2006) informační leták, ze kterého se můžeme dozvědět zajímavé detaily. Kaple sv. Máří Magdaleny na Brádle je významnou kulturní památkou. Její základy byly dány roku 1348 Dobešem II. z Bechyně. Kaple je osmiúhlá o úhlopříčce 10,1 m a má vysokou jehlancovou, šindelem pokrytou střechu s cibulkou. K základním přestavbám došlo v letech 1554, 1595 a 1840. Charakter spíše letité pověsti má

(Jan Šimák: Dějiny farnosti Kamenice nad Lipou 2000), 29.7. 2006

Pelhřimov  (PE)