Barokní lidová stavba z poloviny 18. století
pohled na kapli sv. Urbana od jihozápadu
Graficke pismenko Kaple sv. Urbana stojí asi v polovině obce uprostřed křižovatky silnic vedoucích do Sobíšek a do Lazník, přímo pod stavením č.p. 18 nad nímž kdysi stávala tvrz.
Kaple sv. Urbana je lidovou barokní stavbou, kterou lze datovat nejspíše do poloviny 18. století. Stavba je čtvercového půdorysu, přičemž zadní stěna je vypouklá. Budova je zakončena šestibokou věžičkou se zvonem.
Interiér kaple je vyzdoben vyřezávaným dřevěným oltářem a obrazem sv. Urbana-patrona kaple.
V dnešní době je kaplička velmi pěkně opravena.
Ondřej Štěpánek, 24.7. 2006

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1275. Jedinou zajímavostí v obci je kaple svatého Urbana. Stojí na místě původní obecní zvoničky z roku 1725. Stavba současné kaple proběhla v letech 1836-37. Jedná se o barokní lidovou stavbu se šestibokou věžičkou. V kapli byl zavěšen zvon, zrekvírovaný roku 1942. Ale již roku 1943 byl zavěšen zvon nový. Původní zvon byl v létě roku 1945 nalezen a do Buku vrácen. V současnosti je v kapli umístěn zvon