Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Ostrov
Hrady.cz
Terénní pozůstatky tvrze, která je poprvé připomenuta v roce 1395 a naposledy v roce 1435. Dle archeologického průzkumu tvrz vznikla na počátku 14. století a zanikla koncem století 15.
Tvrziště Ostrov
Dobře viditelný příkop a val.
Graficke pismenko popis cesty: Nalézt tvrziště není obtížné, neboť se nachází v nejvyšším bodě výše uvedené přírodní památky. Nejlepší přistup se nachází nedaleko lesní křižovatky silnic mezi obcemi Drnek, Mšec a Hvězda. Za touto křižovatkou ve směru na Hvězdu v pravém úhlu odbočuje doleva lesní cesta, která nás dovede na občasné shromaždiště poražených kmenů, ze kterého odbočuje vícero lesních cest. Zvolíme cestu, která směřuje na severovýchod. Projdeme kolem osamělé lesní chatičky a pohodlně po rovině dojdeme až na tvrziště na konci ostrožny.
24.7. 2006

dějiny tvrze
    První relevantní zmínka pochází z roku 1386, kdy jsou jmenovány pozemky u Ostrova, další zpráva je z r. 1395, kdy ves Ostrov držel Jakub Benešovský na Brázdimi. Roku 1407 zde byl pánem Jakub, rychtář ze Slaného a po něm jeho manželka Anna. Analýza pramenů naznačuje, že oba Jakubové byli zřejmě jednou osobou. Po Annině smrti spadl statek na královskou komoru, roku 1413 jej získal podkomoří Hájek z Hodětína. K roku 1415 je však uváděna smrt vdovy

popis tvrze
    Samotnou tvrz tvořila čtverhranná zřejmě dřevěná věž na kamenné podezdívce obklopená hradbou ve tvaru nepravidelného oválu o průměru cca 20 m a vnějším příkopem. Ten na západní straně odděloval lichoběžné předhradí obklopené hradbou , při jehož vstupním západním čele chráněném navíc dalším příkopem stávala dvouprostorová obdélná stavba. Ta byla zřejmě hlavní obytnou stavbou sídla, výše zmíněná věž byla zřejmě užívána pouze ke skladování