Moje místa 0
Klášter augustiniánů zal. r. 1455, postaven do konce 15.st. R. 1564 zrušen, poškozen 30-letou válkou, r. 1658 obnoven a opraven. V 18. st. upravován, definitivně zrušen r. 1785. Dochován kostel, karmelská kaple, rajský dvůr s ambity.
Areál kláštera v Borovanech
Graficke pismenko U náměstí v Borovanech jihovýchodně od Českých Budějovic stojí komplex bývalého augustiniánského kláštera. Prohlídka s průvodcem vás zavede do ambitu s pozdně gotickým klenutím, kde bylo zřízeno lapidárium barokních soch z různých koutů jižních Čech. Dále navštívíte nevelký rajský dvůr, tzv. Škapulířovou kapli a kostel Navštívení Panny Marie. Od roku 2008 je součástí prohlídky také Klášterní muzeum s expozicí dějin kláštera a regionálního poutnictví.
Jiří Cukr, 23.7. 2006

historie

Klášter augustiniánských kanovníků založil v roce 1455 Petr z Lindy po smrti svého jediného syna. Jako první byl do roku 1464 postaven kostel, do konce století byly rožmberskou stavební hutí dokončeny další klášterní objekty. V letech 1559 – 1561 zde pracoval Jakub Krčín z Jelčan, ale již v roce 1564 došlo Vilémem z Rožmberka kvůli špatnému hospodaření ke zrušení kláštera. Augustiniáni se sem navrátili až v roce 1658. Tehdy muselo dojít k opravě

Navštívení Panny Marie