Kostel byl vystavěn v letech 1679-1691. V letech 1749-1754 byl přestavěn a rozšířen. Kostel stojí na místě hřbitova a v okolních zdech jsou hliněné niky s reliéfem Křížové cesty.
Kostel se vstupní bránou
Graficke pismenko Obec Bílý Kostel nad Nisou se nachází asi 13 kilometrů od Liberce, směrem na Grabštejn. Kostel je zhruba uprostřed obce a podél protéká řeka Nisa. Kostel je největší dominantou obce a je vidět již z velké dálky. Zhruba 17 kilometrů od kostela je státní hrad Grabštejn.
Aleš Marek, 25.7. 2006

turistické

Interiér kostela byl v polovině 20. st. zcela vyplundrován, nedochovala se ani kruchta kostela ani oltáře. Kostel dnes je ve vlastnictví obce, uvnitř opraven, a slouží kulturním potřebám obce. K areálu kostela patří i objekt fary, který je dnes adaptován na soukromý byt, ale nachází se zde i kaple sloužící věřícím v obci.
    Martin Mecerod , 18.7. 2011

historie

Kostel stojí na místě staršího církevního objektu z roku 1352. V letech 1679-1691 byl kostel přestavěn a v letech 1749–1754 bylo přestavěno a rozšířeno kněžiště. Budova je barokní, obdélníková, hladká. Na západní straně má hranolovou polygonální věž s cibulí. Na portále věže je dobře čitelný letopočet 1691. Sakristie je připojena přímo na prostor kněžiště. Interiér je jednolodní, sklenutý valeně, kruchta je trojdílná, dřevěná. Zdobí jí malované

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek první. Československá akademie věd a Ústav teorie a dějin umění. V roce 1977 vydala Academia, 25.7. 2006