Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Dolní Hořice, Dolní Hořice
Hrady.cz
Terénní zbytky tvrze postavené kol. r. 1400 pány ze Zvěřince, r. 1528 za Smrčků z Mnichu uváděna jako pustá. Dochováno nedávnou stavbou narušené tvrziště se zbytky vodních příkopů.
tvrziště od jihovýchodu
Graficke pismenko Tvrziště je situováno pod hrází nevelkého rybníku Příkop. Nejsnáze se k ní dostaneme, když vejdeme do zemědělského dvora, pak odbočíme doprava a dojdema na hráz rybníčku. Odtud je to k tvrzi skutečně jen jeden skok.
20.7. 2006

Dějiny tvrze
    V roce 1403 je tvrz poprvé zmíněna současně i se jménem jejího majitele, Mikuláše ze Zvěřince. Od konce 15. století tvrz vlastnili Smrčkové z Mnichu. Počátkem 16. století je tvrz již opuštěna, r. 1528 při dělení majetku mezi syny Petra Smrčky připadla nejmladšímu Janovi „tvrz pustá a dvůr poplužní“. Na Janově díle tedy nebylo použitelné panské sídlo, snad právě on tedy postavil cca 100 m jihozápadně od tvrziště novou renesanční tvrz poprvé

20.7. 2006
    popis tvrze
    Tvrziště se nalézá v severozápadní části vsi, pod hrází rybníčku Příkop, v těsném sousedství zemědělského dvora. Dochováno je okrouhlé tvrziště o průměru 30 metrů. Ze tří stran (mimo jižní) je dosud chráněna příkopem původně naplněným vodou ze sousedního rybníku. Původně byl příkop zřejmě i na jihu, zde byl však nejspíše suchý, zavodnění by bylo příliš nákladné. Tvrziště bylo před r. 1989 značně narušeno odtěžením zeminy a následnou výstavbou