Terénní zbytky tvrze založené kolem r. 1300. Od r. 1334 do hus. válek patří roudnickým augustiniánům, poté zastavována různým majitelům. Zpustošena za 30-leté války. Dochován pahorek jádra zčásti dosud chráněný valy a příkopy.
Tvrziště Páleč
Terénní tvary tvrziště.

Z historie:

Graficke pismenko První vladyka – Hron z Pálče je připomínán již v roce 1318. Pro dluhy se však museli jeho potomci rodinného zboží v roce 1334 prodat a novým majitelem se stal augustiniánský klášter v Roudnici nad Labem. Ten držel ves až do počátku husitských válek.Po těchto bojích byla tvrz zastavována různým šlechticům. Tvrz byla zpustošena za třicetileté války a již nebyla obnovena.
Tvrz vznikla kolem r. 1300, poprvé je uváděna r. 1334 při prodeji roudnickým augustiniánům. Dochovalo se výrazné, oválné tvrziště o rozměrech 47 x 33 m. Jeho centrální část dosud od severu a východu chrání obstojné příkopy a valy.
Marek Skýpala, doplněno redakcí, 20.7. 2006

Kladno  (KL)