zámek Zásadka

Sychrov nad Jizerou
Původní tvrz ze 14. století byla přestavěna na renesanční dvoukřídlý zámek na přelomu 16. a 17. století Zikmundem Vančurou z Řehnic a Václavem Budovcem z Budova. Postupně upadá po požáru v roce 1790.

Zříceniny renesančního zámečku postaveného na zbytcích got. hradu vyhořel r. 1790. Z Mnichova Hradiště po zelené je to asi 5 km.
28.5. 2002

historie

Zikmund Vančura z Řehnic vystavěl na vladycké tvrzi r. 1580 renezanční zámek. Václav Budovec z Budova měl zde letní sídlo. Poté co zámek vyhořel jej Valdšteinové nechali sejíti ve zříceninu. (Tolik cedule na zdi)
    28.5. 2002
    Původní tvrz Zásadka je zmíněna poprvé v roce 1406 při její koupi Matějem Pomazánkou ze Zlivi. Později sídlo vlastnili Čuchové z Navarova, kteří ji prodali pro dluhy roku 1452 Jiřímu z Poděbrad. V roce 1487 se píše Markvart Frycek z Daliměřic sezením na Nové Zásadce, což naznačuje obnovu sídla. Za Jana Hrzána z Harasova (1520) a Petra Samšinského ze Samšiny (1539) se mluví o "zpustlém zámku". Zásadku přestavěl na renesanční zámek zřejmě Zikmund

popis

Zříceniny sídla stojí na vysokém prudkém břehu nad soutokem Jizery a Mohelky. Za pozůstatek původní tvrze se považuje severní část lichoběžného půdorysu, kde se zachovaly dvě suterénní místnosti s valenými klenbami, které jsou částečně zasypané. Stejné dělení se předpokládá i ve vyšším podlaží. Zdivo zde má odlišný charakter, ale není oddělené zřetelnou spárou od ostatních pozůstatků stavby. Pozdější renesanční zámek byl dvoukřídlý a zřejmě

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska