První opevnění Rokycan je z let 1293-1295, r. 1399 doloženo kamenné opevnění města s baštami a vodním příkopem. Doloženy 4 brány a 2 branky. Hradby několikrát poničeny v letech 1421, 1619 a 1639. Od 18. století ustupují výstavbě města. Dnes dochováno torzo u kostela.
Západní linie zachovalých hradeb - pohled od severní bašty k jihu
Graficke pismenko Město Rokycany je velmi starobylého původu. První písemná zmínka je již v Kosmově kronice roku 1110 a ve středověku patřilo do majetku pražského biskupství, později arcibiskupství. První opevnění města vzniklo v letech 1293-1295, kdy šlo nejprve asi jen o opevnění zdejšího kostela. To je doloženo písemnou zmínkou povolující biskupovi Tobiáši z Bechyně "kopání příkopu". Samotné město bylo opevněno později. Pojednává o tom listina z 8. 7. 1399, kdy arcibiskup Olbram ze Škvorce umožnil měšťanům daňové úlevy za to, že tuto akci hradili ze svého. Tehdejší obvod hradeb činil asi 1,5 km. Do středověkého města vedly čtyři brány (Pražská, Saská, ...
Ivo Rozehnal - zdroje: web stredovek.com / encyklopedierokycan.sweb.cz, 11.12. 2015