Lázně v Kralicích na Hané byly provozovány v letech 1825 – 1933 a v omezeném rozsahu až do roku 1960. Definitivně zanikly v roce 1970. Zdroj železité vody ve studni byl zasypán.
Kralice na Hané
Pohled na budovu, kde bývaly lázně.
Graficke pismenko Městečko Kralice na Hané leží východně asi 4 km za Prostějovem. Při křižovatce směrem k Bedihošti, naproti parčíku s kulturním domem, stávala budova bývalých lázní. Po demolici objektu v roce 2017 zde místo čeká na novou výstavbu.
Ivo Rozehnal, 18.9. 2007

historie

V Kralicích na Hané u mlýna a bývalého potoka vyvěral sirnatoželezitý pramen. Prvním, kdo měl vyzkoušet jeho léčebný účinek měl být rytmistr Berglas ze 3.hulánského pluku, který prý zdejší vodou vyléčil svůj revmatismus. Na jeho radu údajně majitel domu čp.89 zřídil zdejší lázně. Léčba spočívala v koupelích v kamenných vanách. Voda v prameni mívala 9°C, bývala čerpána motorovou pumpou do nádrže k přihřátí. Měla být prospěšná při léčbě

IvoR 2007/upaveno 2012 - podle knihy Kralice na Hané 2002, 17.7. 2006