Roku 1234 byl klášter založen, pobořen v roce 1427 husity, v 15. století snahy o zrušení kláštera. V roce 1683 velký požár, který zničil takřka všechny budovy. Obnova dokončena v roce 1744. V roce 1838 založen sirotčinec. V roce 1897 povodně.
Konvent od severozápadu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Klášter se nachází asi 18 kilometrů od hraničního města Zittau, asi 150 kilometrů od Prahy. Nejrychlejší cesta vede přes hraniční přechod Zittau a dále potom směrem na městečko Görlitz. Asi 200 metrů nad klášterem zaparkujeme na parkovišti bez poplatků. Cesta je dobře značená, klášter dobře viditelný. Vstup do komplexu není zpoplatněn a při vstupu jistě každého návštěvníka zaujme kašna s pramenem třech svatých. Před klášterem probíhají stavební práce, ale jinak je celý komplex v perfektním stavu. V první z budov funguje klášterní obchod, kde lze zakoupit nepřeberné množství předmětů a suvenýrů, mimo jiné také s církevní tématikou. Klášter má svou pekárnu, a tak ...
Aleš Marek, 21.7. 2006

historie

Přesné datum založení kláštera spadá do roku 1234, což víme díky dochované darovací listině, kterou řádu cisterciáckému darovala česká královna Kunhuta. V klášteře vznikl ženský řád, který žil a žije podle řádu sv. Benedikta. V roce 1427 napadli celé Lužické hory husité, kteří plenili a ničili co jim přišlo do cesty. Ani klášter Marienthál nezůstal ušetřen, a tak se obyvatelky kláštera zachránily útěkem do nedalekého městečka Görlitz. Klášter

klášter
    Německo