Sloup byl postaven v letech 1724 - 25 I. Lengalecherem patrně podle návrhu A. J. Prenera z roku 1723. Kamenické práce prováděli O. Steinböck a F. Nader.
dominanta mikulovského náměstí - sloup Nejsvětější Trojice
© Jan P. Štěpánek 07/2010
Graficke pismenko Jihomoravské Město Mikulov má mnoho dominant, dominantou jeho hlavního náměstí je však mistrovské kamenické dílo - sloup Nejsvětější Trojice - v jeho dolní polovině. Sloup byl postaven v letech 1724 - 25 I. Lengalecherem patrně podle návrhu A. J. Prenera z roku 1723. Kamenické práce prováděli O. Steinböck a F. Nader. Sloup je koncipován přibližně na půdoryse trojúhelníka. Na schodišťový podstavec navazuje nízký zdobený sokl, při němž a na němž jsou umístěny barokní sochy světců. Z tohoto soklu ční vzhůru několik metrů vysoké oválné tři dórské sloupy nesoucí další nízký sokl. Ten je ozdoben bohatou figurální sochařskou výzdobou tvořenou pomyslnými oblaky ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 17.7. 2006

socha, monument