Barokní zámek Kokořovců z Kokořova, vystavěný jako nové sídlo majitelů žlutického panství po r. 1730 zřejmě v místech staršího objektu stavitelem J. O. Söllnerem z Útviny. Upravován pozdně barokně po požáru r. 1747 a v 19. stol. V havarijním stavu.
Zámecká budova od jihu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Chátrající zbytky zámku ze zarostlým parkem ve vsi, ležící asi 5 km jihozápadně od Žlutic a 26 km jihovýchodně od Karlových Varů. Areál zámku a dvora se nachází v západní části vsi při hlavní silnici na Toužim. Můžete si sem udělat výlet i vlakem po trati Bečov nad Teplou – Blatno u Jesenice. V okolí stojí rozhodně za návštěvu zbytky Štědrého hrádku u Borku nad Novým Dvorem a nedaleké městečko Žlutice s hrádky Nevděkem a Mazancem.
Filip Matoušek, 13.7. 2006

Historie zámku
    Štědrá vznikla pravděpodobně koncem 12. či na počátku 13. století, v písemných pramenech se poprvé uvádí v letech 1239 a 1240, kdy zde seděli Vít a Vícemil ze Štědré. Na počátku 14. století jsou doloženi Heřman a Přibyslav ze Štědré, nedlouho poté byl ale založen na ostrožně nad údolím Boreckého potoka nedaleký Štědrý Hrádek a majitelé zboží přesídlili právě tam. Tvrz ve Štědré byla opuštěna (dochovány malé zbytky tvrziště) a historické