Hrady.cz
Památný strom Lípa malolistá (Tilia cordata), jehož stáří je odhadováno na více jak 200 let stojí na uzemí keltského oppida založeného v 1. stol. př.n.l.
Třísovská lípa a kaplička
Graficke pismenko Třísovská lípa a kaplička - nedaleko obce Třísov, na naučné stezce vedoucí k Dívčímu hradu, stojí památná lípa a vedle ní kaplička. Kaplička zasvěcená Panně Marii byla postavená v roce 1977, v roce 1989 byla přemístěna, neboť hrozilo její vyvrácení rozrůstající se lípou. Lípa (Lípa malolistá - Tilia cordata), je vysoká 33 metrů, obvod kmene činí 7,45 metru, průměr kmene 2,37 metru (údaje z roku 2005). Stáří se odhaduje na 230 - 400 let.
Hana Kubíková, 11.7. 2006

historie

Lípa roste na území asi nejjižněji v Čechách se nacházejícího keltského oppida. Jeho vznik je kladen do 1. stol. př. n.l. a zánik v 1. stol. n.l. Do dnešních dnů se dochovaly dobře patrné valy.