Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Vinařice, Vinařice
Hrady.cz
Hrad stával na ostrohu nad obcí patrně od počátku 14. stol., postaven byl pány z Vinařic či Václavem z Dubé. Zpustl po připojení k divickému statku Děpoltem z Lobkovic na Bílině v 1. pol. 16. stol. Zachovány nepatrné terénní stopy.
Místo kde stával hrad
Graficke pismenko Hrad Vinaříce stával na ostrohu nad stejnojmennou vesnicí, v místě dosud nazývaném Na zámku, kde je i dnes lehce znatelné opevnění. V 19. století zde byly patrné i zbytky sklepení. Hradba uzavírala jazykovitý výběžek na jižní straně, kudy se vcházelo branou do nádvoří. V r. 1328 je zmiňován Jan z Vinařic. Na začátku 14. století sídlil na zdejším hradě Bičen z Vinařic, známý z různých sporů a svárů s okolními zemany. Hrad Vinaříce byl tedy postaven za něho nebo za jeho předchůdce Václava z Dubé, který se v r. 1319 psal rovněž z Vinařic. Kolem r. 1350 se stali majiteli Vinařic Podmoklští z Prostiboře. Z nich se ...

Jak se zalidnilo údolí vinařické
    Byl jeden bohatý pán ten měl tři syny. Jednomu říkali Diviš, druhému Smil a třetímu Chval. Otec jim dal služebnictvo a peníze i řekl „ jsem ještě mlád, vás je více a všichni nemůžete doma zůstat. Ohlédněte se ve světě po něčem. Vydali se tedy na cestu, až přišli do zdejšího údolí, kde se jim velice zalíbilo. Bylo tu mnoho ryb a zvěře, proto se usadili. Aby nebyli daleko od sebe, zůstal Diviš tam, kde jsou dnes Divice, Smil ve Smilovicích a Chval

sebrané spisy lidového vyprávění, 21.8. 2005

popis

Terénní skica od J. Čížka (viz galerie) zachycuje stav v roce 1985. Bohužel od té doby zřejmě došlo k poškození lokality hradu intenzivní zemědělskou činností. Byly zarovnány pozůstaky valů a příkopů, také byla rozorána východní část vnitřní dispozice, část svahu na západě byla odkopána. Zmizel také relikt studny.