hrad Vimberk

Melmatěj, Wimberg
Vznik hradu archeologicky doložen ve 13. stol., patrně souvisel s ochranou těžby železné rudy. Zanikl ve 14. stol. následkem požáru. Snad v souvislosti s vojenskou akcí Karla IV proti zdejším rožmberským državám r. 1352.
Příkop z koruny valu
Pohled na příkop a jádro z koruny valu na severozápadě
Graficke pismenko Hrad Vimberk se nacházel nedaleko Strašic. Najdete jej nalevo od silnice II/117 ve směru z Mirošova do Strašic, krátce před místem kde je na silnici most přes Klabavu, na skalnatém okraji, nad bývalým brodem.

Stručná historie
    Hrad, jehož název je nejčastěji spojováno s místním novověkým názvem Vimberk, či názvem Melmatěj, přeneseným z nedalekého mlýna patřícího v 17. století Matěji Wildovi není v známých písemných pramenech nijak zachycen. Středověký objekt zaujal velmi pravděpodobně místo stašího osídlení datovaného do pozdní, či mladší doby hradištní. Stavebníkem středověké fortifikace se pak stal nejspíše panovník. Za Jana Lucemburského se hrad velmi

Durdík T., Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, 17.7. 2006

Časová osa

v polovině 14. století
    Hrad, jehož název je nejčastěji spojováno s místním novověkým názvem Vimberk či Melmatěj, zanikl mohutným požárem.