Zámek ze 16. stol. stavebně, upravován v letech 1868-1879. V roce 1954 část zámku upravena na bytové jednotky. Zahrada při zámku z 18. stol. byla v 19. stol. přeměněna na dendrologicky zajímavý park.
Hrubčice - zámek

Hrubčický zámek

Graficke pismenko O historii zámku v Hrubčicích se mnoho neví. Ves v roce 1387 získala olomoucká kapitula. Pravděpodobně tu býval dvorec, který přes letní měsíce sloužil jako sídlo obývané kapitulními děkany. V 16.stol. tu vzniká renesanční zámek. Ten je roku 1700 přestavěn s barokními prvky. Bylo také vybudováno balustrádové schodiště vedoucí z parku do patra, kam byl přemístěn hlavní vchod. V zadních rozích zámku se tyčí dvě věže. V roce 1737 byla kapitulou zřízena v budově zámku kaple sv. Václava. Přibližně v téže době byla založena zámecká zahrada ve francouzském stylu. Později asi kolem roku 1834 byla zahrada přeměněna na přírodní park vysázením značného ...
IvoR 2006 - Prostějovský Týden-obce regionu(2005)., 7.7. 2006

historie

Jistou zajímavostí je, že po Hrubčicích se psal alchymista Jiří Hoznauner z Prunhofu a Hrubčic. Laboroval na dvoře vévody Bedřicha Virtemberského, velkého příznivce alchymie v Německu. Stačil vévodu připravit o dvě tuny zlata. Ten podvod odhalil a proradného alchymistu nechal dopadnout. Byl pověšen v pozlaceném rouše na železné, pozlátkem polepené šibenici.

Prostějov  (PT)
    Hrubčice