Hrady.cz
Celoročné přístupný židovský hřbitov, pozůstatek židovského osídlení datujícího se od druhé poloviny 17. století.
Náhrobky židovského hřbitova v Šafově
Graficke pismenko Zachovalý židovský hřbitov, u vesnice s pohnutou ale bohatou historií v oblasti vranovské přehrady, zřízený okolo roku 1780. Na hřbitově naleznete řadu zachovalých náhrobků a romantické turisticky zapomenuté prostředí.V bezprostřední blízkosti Šafova je celoročně otevřený hraniční přechod blízko rakouského Langau.
Michal Kiesel, 4.7. 2006

historie

Historie židovského osídlení v Šafově sahá do roku 1670, kdy zde bylo přijato prvních 6 židovských rodin, uprchlíků z Dolních Rakous, které se usadily na pustém místě za obcí. Roku 1734 získali svolení k postavení nové modlitebny, kolem níž bylo soustředěno židovské osídlení. Roku 1778 bylo povoleno rozšíření hřbitova a o rok později byla dokončena nová synagoga. Roku 1800 byla založena židovská škola. 13.6. 1822 vyhořela větší část obce, z