Pozdně barokní poutní kostel z let 1770–74, postavený na místě starší, několikrát rozšířené kaple. Poutě směřovaly k mariánské soše, původně umístěné na strakonickém mostě, po povodni roku 1718 zachráněné bezděkovským poddaným Petrem Milicerem.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Podsrp se nachází na silnici I/22 směrem na České Budějovice, asi dva kilometry jihovýchodně od železniční stanice a autobusového nádraží. Parkování je v omezené míře možné přímo v ulicích osady, pohyb v okolí kostela je vzhledem k bezohlednosti řady řidičů značně rizikový.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně o nedělích od 8.00.

Kostel Panny Marie Bolestné na Podsrpu u Strakonic
    Na strakonickém mostě přes Otavu stávala socha Panny Marie Bolestné. Při povodni roku 1718 byl most zničen, sochu odnesl proud k poli bezděkovského poddaného Petra Milicera. Ten ji vyzvedl a osadil nad studánkou u svého pole jihovýchodně nad městem, v místě zvaném Podsrp. Místo se stalo cílem poutí, takže roku 1749 zde dal johanitský komtur Václav Jáchym Čejka z Olbramovic postavit velkou kamennou kapli. Roku 1766 byla péčí Emanuela Václava

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2009, 29.5. 2011