Hrady.cz
Jednolodní barokní stavba s průčelní věží postavena r.1677 F. E. z Oppersdrofu jako náhrada za starší kostel zmiňovaný v roce 1636. Na jižní fasádě kostela je atypicky umístěn znak Františka z Oppersdorfu a jeho ženy Anny Zuzany z r.1676.
Severní fronta kostela
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Slezská obec Bruzovice se nachází asi 5 km vzdušnou čarou od centra města Frýdek. Záměrně je třeba psát asi, protože Bruzovice jsou obcí, která se rozkládá podél údolíčka potoka Bruzovky, jež pramení na horním konci obce, na tzv. Bruzovském kopci. Celkově má obec na délku takřka 4 kilometry. Nejvýznamnější a nejvýraznější architektonickou památkou je ve středu obce, na hraně údolí potoka Bruzovky stojící římskokatolický kostel sv. Stanislava. Kostel je zmiňován již v urbáři z roku 1636, ale dnešní nový zděný kostel byl vystavěn až za Františka Eusebia z Oppersdorfu v roce 1677. Významným prvkem, který dělá jinak poměrně strohý objekt zajímavým a nadšenci ...

Záhadný znak Oppersdorfů na fasádě kostela
    Znak Františka z Oppersdorfu a jeho manželky Anny Zuzany z Oppersdorfu rozené Bessové z roku 1676 na jižní fasádě kostela by nebyl ničím zajímavým. V našem případě je však hned jasné, že něco není v pořádku. Za prvé, tento útvar se skládá ze dvou částí: samotných dvou znaků a z desky s vytesaným nápisem „FGVOASGVOGB 16.76“ (= Franz Graf von Oppersdorf, Anna Susana von Oppersdorf geboren Beess). Na tom by ještě nebylo nic zvláštního pokud by

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 3.7. 2007

Popis kostela sv. Stanislava
    Kostel je tvořen poměrně strohou barokní stavbou na hraně údolí místního potoka. Pro vyrovnání terénu je jižní strana okolí kostela tvořena jakousi rampou jíž zpevňuje na jihu opěrná zeď se vstupní branou. Ta je ozdobena sochami sv. Anny a sv. Josefa. Od brány vedou dolů k silnici mohutné kamenné schody na jejichž konci se nachází sochy sv. Jana Nepomuckého a neznámé světice. Samotný kostel je jednoduchá jednolodní obdélná stavba s polygonálně