Za Oseckých z Brloha vystavěna v 15.st. tvrz. Ještě r.1739 se uvádí kamenná tvrz. JUDr. Eduard rytíř Daubek a jeho vnuk do r.1911 přestavěli tvrz do dnešní pseudobarokní podoby. Generální oprava v pol. 50. let 20.st. na vzhledu zámku nic nezměnila.
Hlavní vchod do areálu zámku
© Pavel Vítek 07/2006
Graficke pismenko Ves Osek se nachází 8 km severovýchodně od Strakonic. Tvrz zde byla vystavěna asi ve 15. stol. za vlastnictví rodu Oseckých z Brloha. Ještě v r. 1739 se uvádí jako kamenná patrová tvrz. Dnešní podobu dostal zámek koncem 19. stol.
Zámek stojící v jižní části obce je čtyřkřídlá pseudobarokní budova s obdélníkovým dvorem. V západním průčelí je rizalit s balkónem. Nejstarší částí je východní křídlo v němž jsou zabudovány zbytky bývalé tvrze. Dnešní podoba zámku je z r. 1911.
Zámek je veřejnosti nepřístupný, je v něm umístěn Ústav sociální péče pro mentálně postiženou mládež.

historie

Ves Osek je poprvé doložena v r. 1392. R. 1442 se připomíná Absolon z Brloha seděním v Oseku, r. 1484 se uvádí Alexius z Brloha a v Oseku a s ním ještě současně Jan v r. 1489. Patřili k rodu Oseckých z Brloha, z nichž se jako poslední připomíná Absolon r. 1523. Za nich při dvoru, neznámo kdy, byla vystavěna i tvrz. Po r. 1541 koupil tvrz, dvůr i ves Osek Jiří Čejka z Olbramovic. Jeho potomci drželi zboží až do r. 1623, kdy byl Zdeněk Čejka

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984 (doplněno redakcí), 2.7. 2006

tvrz přestavěná na zámek
     Strakonice  (ST)