Nepatrné terénní náznaky tvrze v zahradě domu č.p. 14. Tvrz založena snad v pol. 14. stol., zničena zřejmě za markraběcích válek na přel. 14. a 15. stol.
za plotem se nachází zbytky tvrziště,plot kopíruje obvod bývalého valu tvrze
od jihovýchodu
Graficke pismenko Obec Srbce leží asi 13 km západně od Kroměříže. Místní tvrz stávala v horní části vsi při výjezdu do sousedního Dřínova na zahradě č.p.14.. Tvrziště, které ještě na začátku 20.století zřetelně pozoroval I.L.Červinka, pak téměř zmizelo při pozdějších úpravách pozemku. Do dnešních dnů se zčásti zachoval pouze zbytek valu na jihozápadě a jeho hrana na východě, dále zbytek příkopu na západě a jen pouhé náznaky centrálního pahorku.
Tvrziště mělo téměř pravidelný okrouhlý tvar o půměru asi 20 m. Příkop dosahoval šířky cca 10 m.
Vzhledem k terenímu situování tvrze musela být její centrální plošina alespoň zčásti uměle navýšena.
Ondřej Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2001, 23.7. 2006

historie

Tvrz se písemných pramenech vůbec neuvádí. Jsou však známa jemná osob, která se po Srbcích psala. Jednalo se o příslušníky nižší šlechty, z nichž většina patřila mezi klientelu olomouckého biskupa. Už v roce 1141 se ve vsi vyskytoval poplužní dvůr, který patřil k olomouckému kostelu. Tento dvůr se pak později stal biskupským lénem, které držel roku 1307 biskupský komoří Herbort. Od pol. 15. století se zde připomíná řada biskupských manů, z

Ondřej Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2001, 26.7. 2006

Prostějov  (PT)
    Srbce