Hřbitov v lese na samé hranici katastru Velkého Pěčína sloužil nejméně od poloviny 17. století židovským obcím v širokém okolí (do roku 1879 i Židům z Telče). Po roce 1938 zpustl, po roce 1990 pietně obnoven.
Hřbitov od přístupové cesty
Graficke pismenko Do blízkosti hřbitova lze autem dojet po silnici III. třídy Myslůvka (odbočka z II/406) - Kostelní Vydří. Kostel leží na samé hranici katastru Velkého Pěčína a tím i Jihočeského kraje (při jízdě od Myslůvky minete hraniční tabule krajů Vysočina a Jihočeského). Ze silnice po žluté značce, v lese je umístěna směrovka.
Zmíněná žlutá turistická značka vychází od železniční zastávky Velký Pěčín na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice (asi 2 km, nejprve po silnici II/406 k severu, pak mezi rybníky a lesem k severozápadu), dále pokračuje na Kostelní Myslovou.

Židovský hřbitov u Velkého Pěčína
    V lese mezi Velkým Pěčínem, Černíčí a Zadním Vydřím zvaném dodnes Židovec, existuje nejméně od poloviny 17. století židovský hřbitov. Sloužil několika náboženským obcím v okolí včetně Telče, která je vzdálena 11 km (až do roku 1879, kdy vznikl tamní židovský hřbitov). Po roce 1939 všechny zanikly, hřbitov zůstal vzhledem k odlehlé poloze ušetřen významnějších devastací, celkově ale zpustl a zarostl náletovou vegetací. Po roce 1990 navrácen

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 9.1. 2010