Městský hřbitov z roku 1900. Vstup tvořen bránou se třemi oblouky a sochou anděla. Pozoruhodné hřbitovní arkády z let 1902-07 od arch. Čeňka Venclíka.
Prostějov-Městský hřbitov
Vstupní brána v Brněnské ulici.

Městský hřbitov v Prostějově.

Graficke pismenko Městský hřbitov v Prostějově vznikl roku 1900. Vyniká přírodní a uměleckou výzdobou, která po staletí působí útěchu a radost všem návštěvníkům. Hřbitov je umístěn při konci města směrem na Brno a již při cestě kolem upoutá nádherná brána se třemi oblouky a sochou anděla. Za branou je domek správy hřbitova a zvonice z r. 1928. Hlavní cesta vede k budově smuteční síně. Ta pochází z r. 1977 a je dílem arch. Adamíka. Cesty na hřbitově jsou lemovány nesčetnými druhy porostů, za které by se nemusela stydět leckterá botanická zahrada. Nejpozoruhodnější však jsou hřbitovní arkády z l. 1902-07 od arch. Čeňka Venclíka. Uvnitř arkád se ...
IvoR 2006-z publikace 100 let městsk.hřbitova(2000), 25.6. 2006

Prostějov  (PT)